5.5. Lilly en de vreemde dieren

In deze video gaan we Lilly kennis laten maken met andere dieren. Daarvoor gebruiken we kippen, een geit, een schaap en een paard. Deze nieuwe dieren zijn best indrukwekkend. Lilly haar eerste reactie is: daar wil ik heel graag heen! En dat is niet omdat ze het zo leuk vindt, maar gewoon omdat ze simpelweg niet weet wát het is en hoe ze ermee om moet gaan. Wat Suzanne de eigenaar heel erg goed doet, is dat ze zorgt dat er voldoende afstand blijft tussen Lilly en de dieren.
Ze maakt, als ze ziet dat Lilly het spannend vindt, een geluidje en loopt dan met Lilly uit de situatie. Zo krijgt Lilly de tijd om op afstand even rustig naar de dieren te kijken.

Verderop in de training, als Lilly wat langer bij de vreemde dieren is, zie je dat ze wat rustiger wordt en de tijd neemt om om zich heen te kijken. En ook dat beloont Suzanne dan. Zo leert Lilly dat het oké is om wel gewoon op afstand te kijken, zodat de dieren voor Lilly voorspelbaar en onder controle blijven. Door te belonen met wat lekkers koppel je de dieren aan een voertje. En zo wordt het een positieve ervaring.