5.4. Wiebe en de vreemde dieren

In deze video gaan we Wiebe kennis laten maken met vreemde dieren. Hiervoor hebben we een geit, een schaap, kippen en een paard. En dat is best wel heel spannend: dat zie je gelijk aan Wiebe. Zijn staartje hangt recht naar beneden én je ziet hem ook even teruglopen naar
baasje Anita om even steun te zoeken. Hij gaat tegen haar aanstaan en zegt daarmee eigenlijk ‘Joehoe! Ik vind het ontzettend spannend!’

Anita geeft hem even een kriebeltje en steunt Wiebe daarmee. Als je hond iets spannend vindt, dan is steunen echt helemaal oké! In tegenstelling tot wat nog weleens beweerd wordt, beloon je niet de angst daarmee. Angst is namelijk een emotie en dat kun je niet belonen. Gedrag is hetgeen wat je kunt belonen.

Verder zie je dat Wiebe wel geïnteresseerd is, hij gooit zijn neus in de wind. Want die geit en dat schaap ruiken toch wel heel erg lekker! Ook zie je dat Anita hem even tegenhoudt, wat ze heel goed doet. Ze trekt hem niet terug, maar houdt hem met de lijn tegen. Zo zorgt ze ervoor dat Wiebe niet onder het schaap belandt, want dat is gewoon niet zo handig.

Je ziet heel duidelijk wat Wiebe spannend vindt. Kijk maar eens goed naar zijn staart. Deze hangt een beetje tegen z’n billen aangeplakt. Wiebe vindt meer dingen om hem heen spannend. En dat mag natuurlijk, want het is allemaal best wel indrukwekkend.

Anita neemt hem even mee om wat afstand te creëren. Dat is een hele goede keuze, want op afstand naar iets kijken is gewoon een stuk makkelijker dan dat je er heel dichtbij staat. Zo creëer je een positieve en leuke ervaring met vreemde dieren.