3: Mindset.

Voordat we gaan kijken naar de drie opspringoplossingen gaan we eerst kijken naar een stukje mindset. Ik zie een aantal dingen gebeuren als we gaan kijken naar het opvoeden van een jonge hond / herplaatser / een hond die je net in huis hebt. Zeker als we kijken naar pups, wat we eigenlijk doen is wachten totdat er gedrag ontstaat en dan pas gaan handelen en zeggen we dat het niet mag. Wat gebeurt er dan bij de hond? De hond die in de ontdekkingsfase zit hoort pas dat hij iets niet goed doet op het moment dat het al gebeurd is. En negatieve aandacht is voor heel veel honden altijd nog beter dan genegeerd worden. Moet je dan altijd je hond negeren? Nee zeker niet! We gaan leren dat je een plan hebt voor de verwachting van je hond. Realiseer je iedere keer als je nee, foei, uh, niet doen zegt dat je vergeet te vertellen aan je hond wat hij wel goed doet. Dit is een mindset: probeer niet alleen maar te zeggen wat je niet wilt, maar probeer ook te kijken naar wat je wel wilt.

Je zult zien in de opdrachtvideo’s dat het van jezelf een aanpassing vraagt (tijdelijk of een bepaalde periode) door bijvoorbeeld je hond even aan te lijnen of achter een traphekje te zetten. Dit om dingen te voorkomen en te zorgen dat de eerste opwinding (positief/negatief) gezakt is.
We gaan omdenken: niet alleen wachten tot er slecht gedrag vertoond wordt, maar denken wat verwacht ik nou daadwerkelijk en hoe ziet dat eruit op het moment dat je dat aan je hond wilt vertellen. Heel veel honden willen graag met je samenwerken, maar sommige snappen het gewoon echt nog niet. Dat stukje mindset gaan we doornemen voordat we in de volgende video naar de drie opspringers gaan kijken en wat is de oplossing daarbij.