11. Bonus video.

11. Bonus video

In deze bonus video gaan we naar twee praktijkvoorbeeld kijken van Wiebe en Lilly.

Video één: Visite begroeten met Wiebe
Wiebe is nog heel erg jong (12 weken op moment van opnemen) en heeft weinig ervaring met visite. Je ziet in de video dat Wiebe niet reageert als de deurbel gaat, hij heeft hier nog geen ervaring mee. We gaan dit in goede banen leiden om te voorkomen dat op latere leeftijd dit een probleem wordt.

De volgende stappen nemen we bij het binnenhalen van de visite:

  • De hond in de woonkamer te laten als je zelf naar de deur gaat om visite binnen te laten.
  • Je visite laat je wachten in de gang zodat je je hond kunt begeleiden.
  • Zelf ga je naar je hond toe en lijn je deze aan, dit is het aller makkelijkste zodat je hond de afstand kan hebben die je wilt.
  • Daarna nodig je je visite uit om naar binnen te komen. Je hebt een plan dus je geeft duidelijk aan waar je visite mag gaan zitten. Wiebe vindt het een beetje gek want die rent naar de visite toe, maar hij wordt tegengehouden door de lijn. Daarna maakt hij de goede keuze en wordt daarvoor beloond. Zo leert hij dat op de visite afstormen geen enkele zin heeft.
  • De visite gaat rustig zitten en Anita kan ook op haar gemak gaan zitten en kan indien nodig bijsturen omdat Wiebe nog aan de lijn zit.
  • Wacht met het losklikken van de hond echt tot de hond rustig en ontspannen is. Bij te snel losmaken zal de hond alsnog op de visite afstormen.

Je ziet bij Wiebe dat het op dit moment supermakkelijk gaat, dat betekent niet dat dat de rest van zijn jonge leven zo blijft. Anita (zijn eigenaresse) zal dit moeten blijven trainen zodat als hij straks groter is het nog zo zal blijven gaan. De basis voor Wiebe staat.

Video twee: Bezoek begroeten met Lilly
Lilly is 10 maanden op moment van opnemen. Lilly zit in een twijfelfase, ze heeft al één en ander ontdekt en ervaring met visite en ze neigt ernaar om visite wat vaker te gaan bespringen. We gaan dit oefenen met rust en nemen de tijd. Nogmaals de tip als je in de praktijk gaat oefenen, zorg dat je dit met iemand oefent die de tijd heeft en bij wie jij je niet bezwaard voelt om je tijd te nemen.

Als de bel bij Lilly gaat, blijft Lilly in de woonkamer en de visite mag even wachten in de gang. Zo heb jij tijd om je hond aan te lijnen en in goede banen te leiden. Vervolgens nodig je je visite uit en geef je aan waar deze mag plaatsnemen. Neem dan de tijd totdat je hond rustig is. In de video is te zien dat de ergste spanning is er bij Lilly al vanaf is en Suzanne (eigenaresse van Lilly) kan plaatsnemen op de stoel. Lilly vindt het al oké zonder dat het een probleem is of ze naar de visite toe wil.


Hopelijk heb je veel inspiratie gehaald uit de online video’s, de online cursus en praktijkvoorbeelden van Wiebe en Lilly. Heel veel trainingsplezier en visite over de vloer zodat je het vaak kan oefenen met je hond!