10. Routines en gewoontes.

10. Routines en gewoontes.

In deze cursus gaan we het hebben over routines en gewoontes. We hebben al een heleboel dingen aangeleerd, zoals de plaats, parkeerstand, laag en vier pootjes op de grond. We gaan nu kijken naar je eigen patronen. Wat doe jij en wat doet de visite bij binnenkomst. Als je hond bij jou opspringt, wat zou je in je ritueel kunnen veranderen? Zodat je hond snapt zodra jij binnenkomt of zodra de deurbel gaat dat hij niet bij je in je gezicht hoeft te springen. Als je in die gewoontes een aantal kleine dingen gaat aanpassen kun je je hond andere dingen aanleren, dus niet nee/ foei/ stop/ laat dat/ uh of dat soort dingen, maar wat kun je veranderen.

Bijvoorbeeld als je binnenkomt doe je de deur open en ga je zo snel mogelijk naar de plaats van je hond en ga je hem daar belonen. Dat betekent wel dat je al voer bij je moet hebben of je zorgt dat er voer op de gang staat. Vanuit plaats ga je de volgende stappen bedenken. Dit zal de eerste paar keer niets uithalen, maar na een paar herhalingen zal je zien dat hij het beter snapt. Een ander voorbeeld, Joaqiun heeft heel erg de neiging om op te springen bij het aanrecht op zoek naar lekkere dingen. We zijn niet per se het laag aan het oefenen, maar het naar de plaats gaan wat hij in de video uit zichzelf laat zien.

Ook bij visite vraag je af wat verwacht je van je hond? Als de bel gaat, loopt de spanning op en wat ga je dan doen? Laat je het zo of lijn je je hond aan, zet je hem achter een traphekje of in zijn bench en ga je dan stapje voor stapje alles in goede banen leiden. Dat soort patronen zijn honden heel erg goed in en het voordeel daarvan is dat je ze ook kan doorbreken, maar dat vraagt ook wat van jou als hondeneigenaar.

Ga van de week is in kaart brengen wat zijn nou de irritatiepunten? Is dat bij jou, bij visite of bij je partner? Kijk welke gewoontes er in de cirkel zitten, wat kun je eruit halen en nieuwe gewoontes voor in de plaats maken. Honden weten vaak niet beter dan dat het de normaalste zaak is als je thuiskomt om in je gezicht te mogen springen, omdat wij ze niet hebben geholpen in dat ritueel. We kunnen ze een nieuwe gewoonte aanleren, zoals wacht op je plaats/ ren naar je bench of misschien helpt het jouw hond om een speeltje te pakken bij binnenkomst en dat speeltje in zijn bek te geven. Als je dat een aantal weken blijf herhalen zul je zien dat je hond zelf al een speeltje pakt. Kijk naar je patronen en kijk waar je ze kan doorbreken, zodat jullie allebei een rustigere ontmoeting hebben.

Tot zover de laatste video van de cursus opspringen. Realiseer je dat verandering tijd kost, dus neem de tijd om zowel je hond als jezelf ander gedrag aan te leren. Realiseer je dat op het moment dat je ander gedrag gaat vragen, sommige gedragingen eerst erger worden. Honden gaan bijvoorbeeld meer springen of ook blaffen. Zet door, maak een plan, stel je plan bij en dan weet ik zeker dat bij binnenkomst je hond niet meer hoeft op te springen en visite rustig kan begroeten en dat je uiteindelijk ook normaal met iemand een praatje kan maken op straat.
Succes met oefenen en vooral heel veel plezier!