7: Commando Plaats

7. Commando Plaats

In deze video gaan we kijken naar het commando plaats. Als je hond opspringt is het heel handig dat we niet alleen maar vertellen wat we niet willen zien, maar ook heel erg fijn als je verteld wat je wel wilt zien. Daarvoor leren we het commando “plaats” aan (je kan zelf een ander woord gebruiken). Plaats is voor mij een plek waar ik mijn hond even heen kan sturen. In de video oefenen we met een badmatje, maar je kan ook een theedoek, stretcher, of iets anders gebruiken. Voor Joaqiun is dit een nieuwe oefening, hij kan al goed met zijn pootjes ergens opstaan, maar hij kent de oefening in principe nog niet.

Wat heb je nodig?
Stretcher, bench, mand of een matje. Joaqiun is aan de lijn om te begrenzen en in de andere hand zitten wat koekjes, want zodra het matje wordt neergelegd zal de hond geïnteresseerd zijn in wat je neerlegt. Als de hond gaat snuffelen begint gelijk je oefening, je wilt gelijk vertellen dat hij op de goede weg is als hij aan die “plaats” snuffelt. Zorg voor contact, leg de mat neer en je ziet gelijk dat Joaquin geïnteresseerd is. Pak een brokje en beloon op de plaats, dus leg het brokje op het matje neer en geef het niet in de bek. Als hij op de mat
blijft staan leg je nog een brokje op de mat neer, zodat hij snapt dat het gekoppeld kan zijn aan de mat. Haal je hond even van de mat af door samen weg te lopen en loop samen terug. Wat je ziet in de video is dat Joaqiun gelijk uit zichzelf terugloopt naar de mat en dat is wat je zoekt, dat beloon je ook weer op de mat.

Pakt je hond het niet zo snel op? Blijf dan even bij de mat staan, kijk naar de mat waar je hem heen wilt hebben. Je beloont weer op de mat om te vertellen dat hij dat super goed doet en dat hij de koppeling gaat maken met de mat. Probeer het nog een keer en maak het iets moeilijker. Dit doe je door terug te lopen naar de mat en iets verder bij de mat vandaan te blijven staan. Je ziet dat er bij Joaqiun al een kwartje gaat vallen want hij loopt zelf naar de mat zonder dat ik helemaal terugloop. Herhaal nog een keer, loop samen weg (beloon daar niet voor) loop terug en blijf zelf op een halve meter van het matje staan, stapt je hond op de mat, beloon!

Als het lukt en je net zover als wij in het filmpje zijn kun je er een commando aan koppelen. Dit doe je als je terugloopt, zodra je hond een stap op de mat neerzet, geef je het commando en beloon je. Wanneer je met een stretcher wilt oefenen, doorloop je dezelfde stappen. Je koppelt er niet gelijk een commando aan, maar begint weer bij de eerste stap met een paar keer heen en weer lopen en belonen op de stretcher. Joaqiun heeft al door dat als hij op de plaats blijft daar de koekjes komen en niet met het meelopen. Dat is uiteindelijk ook wat we willen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat als je het commando “plaats” geeft de hond snapt om naar de plaats te gaan (zorg dat je focus hebt). Het maakt niet uit of de hond op de plaats gaat zitten, liggen of staat. Als je uiteindelijk wilt dat de hond bijvoorbeeld gaat zitten dan koppel je dat eraan vast en stuur je hem in die houding, maar voor mij maakt het niet zoveel uit welke houding hij kiest. Dit was het eerste deel van de plaats.

Deel twee is een grotere uitdaging en dat is het blijven op de plaats. We hebben net geoefend om naar de plaats toe te gaan en uiteindelijk wil je dat je hond blijft op de plaats. Net hebben we beloond om naar de plaats toe te gaan en nu belonen we dat hij de keuze maakt op de plaats te blijven. Stapt hij eerder van de plaats af dan dat je gevraagd hebt, dan heb je niet snel genoeg beloond.

Je kunt een ander commando leren om van de plaats af te komen, bijvoorbeeld “vrij”. Vrij betekent dat de hond eraf mag. Bij het aanleren met een jonge hond is een goed moment van aanleren om gelijk te kaderen. Wanneer moet je naar je plaats en wanneer mag je eraf, soms is dat na 1 koekje en soms na 2. Blijf is niks anders dan de hond leren even op de plaats te blijven en uiteindelijk ga je kijken of je afstand kan nemen, terug stappen en op de plaats belonen.

Voor een hond beloon je altijd het laatste, op het moment dat je de hond van de plaats af roept en dan beloond dan ben je het hierkomen aan het belonen en het niet op de plaats blijven. Zorg er goed voor dat je het juiste beloont! In een filmpje van mijn vorige hond Elmo (die helaas is overleden) kan je zien hoe hij tijdens een uitleg op de plaats blijft zonder dat ik erop hoef te letten. Op het moment dat je het commando plaats wilt inzetten met visite, leer je de hond eerst de plaats aan zonder visite en uiteindelijk kan de hond dan snappen dat hij op de plaats moet blijven als er visite is. Hij leert wat rustiger te zijn totdat jij uitnodigt en hij erbij kan komen, omdat hij wat rustiger is hoeft hij niet te springen.

Succes met oefenen!