8: De parkeerstand.

8: De prakeerstand.

In het vorige filmpje hebben we het gehad over de plaats, bijvoorbeeld in huis een plek waar je je hond naartoe kan sturen zodat hij snapt wat je verwacht in plaats van springen.

Wat doe je nou als je buiten bent?
Als je bijvoorbeeld buiten met iemand in gesprek bent kunnen we een andere context aanleren, dat noem ik de parkeerstand. Bij de parkeerstand ga je je hond aanleren dat op het moment dat je met je voet op de lijn staat, de hond rustig moet blijven.

Wat ga je doen?
Je zorgt dat je beloningen hebt en je hond aan de lijn zit. Je pakt de lijn bij de halsband of het tuig en je maakt een lus van je lijn, je wilt dat er geen spanning op komt te staan en je stapt met je voet in de lijn op de grond. Als je een lange lijn hebt kun je deze vasthouden, als je een kortere lijn hebt kun je deze los laten als je maar zorgt dat je goed op de lijn staat, desnoods met twee voeten. Dan ga je je hond belonen als deze rustig is zonder er al teveel poespas van te maken. Joaquin hoeft niet perse te zitten, omdat een zittende hond niet perse een rustige hond is. Je gaat het rustig belonen als hij in dit geval rustig gedrag laat zien. Blijf op de lijn staan zo heeft je hond de ruimte, er wordt niet getrokken, niet gesprongen en je werkt hem niet naar beneden. Als je dit oefent met je voet op de lijn en de hond is in rust dan zie je dat honden dit heel makkelijk kunnen koppelen. Honden kunnen namelijk heel goed contextleren. In dit geval is dat voet op de lijn, betekent rust.

Als je gaat belonen doe dit zelf ook vanuit rust, als de hond lekker gaat zitten of liggen en je gaat heel blij en enthousiast belonen staat de hond gelijk weer op. Als je hond rustig zit te zitten kun je afvragen of je wel echt wilt belonen om hem niet te activeren. Net als het commando plaats en laag, ga je dit eerst oefenen op het moment dat er niemand bij je in de buurt is.

Voordeel van de parkeerstand is dat je een gesprek met iemand kunt voeren en de hond rustig is. Stel je voor dat je hond ergens heel graag heel wilt rennen dan kost het heel weinig kracht en leert de hond heel snel welke lengte de lijn heeft en dat hij de spanning weer van de lijn af moet halen.

Succes met het oefenen van de parkeerstand!