4: De 3 soorten springers.

Les 4 De 3 soorten springers

  1. “Ik heb nog geen idee” Dit zijn de honden die nog bij de fokker zitten of net in huis zijn bij hun eigenaar, maar ook de herplaatser die nog nooit in huis geleefd hebben. Deze honden hebben nog geen idee hoe je met bezoek om moet gaan en zijn aan het ontdekken hoe je met andere partijen omgaat. Ze gaan op onderzoek uit (“testen”). Wanneer dit niet in goede banen wordt geleid, wordt de hond beloond voor springgedrag.
  2. Aangeleerd gedrag Deze honden zijn al wat ouder en hebben in de eerste fase al ontdekt dat het zin heeft om op te springen want mensen gaan tegen je praten (aandacht) of je eigenaar corrigeert je (negatieve aandacht is ook aandacht).
  3. Spanning en onzekerheid Honden die opspringen uit spanning en onzekerheid vinden het lastig om met de situatie om te gaan. Ze hebben zichzelf aangeleerd om op te springen, omdat ze het super spannend vinden en controle willen over degene tegen wie ze opspringen of deze persoon zelfs weg willen jagen. De hond reageert bij spanning met vluchten of erop afgaan. Deze opwinding waarin ze willen controleren is dan geen blijdschap, maar spanning omdat de hond niet weet wat hij met de situatie aan moet.

Waar sta jij met je hond en onder welke categorie valt het opspringen van je hond?

Aan de hand daarvan gaan we in het volgende filmpje kijken wat de oplossingen zijn.