5: De oplossing

5: De oplossing

We hebben eerder gekeken naar de drie soorten opspringers.
Het aller makkelijkste zijn de honden die nog geen idee hebben, want die hebben nog geen ervaring, die gaan testen, maar daarin kunnen we trainen. Bedenk daarin voor jezelf wat verwacht ik nou van mijn hond? Niet alleen nu, maar ook als de hond ouder, groter en volwassen is (lange termijn). Vaak krijgen puppy’s privileges omdat het allemaal nog lief, klein en schattig is, maar deze hond komt ook in de puberteit of heeft een keer modderpoten en dan kan het ineens lastig zijn. Probeer het niet dan pas om te buigen, maar begin er gelijk mee als de hond nog jong is. Vraag jezelf af hoe zie ik het in de meest ideale wereld voor me en ga daarnaar oefenen en je hond begeleiden.

Daarnaast hebben we de honden die al iets ontdekt hebben en al aan het springen zijn. Sommige honden zijn met springveren geboren, dit kan ras gebonden zijn.

De vraag is kunnen we aangeleerd gedrag (bewust/onbewust) zoals opspringen afleren? Het antwoord daarop is simpel: nee. Wat we wel kunnen doen is de hond leren en vertellen wat we wel willen. Later komen de training video’s aan bod waarin handvaten worden gegeven om het op te lossen. Het mooiste is om eerst te trainen en ander gedrag aan te leren zonder visite en later pas visite te introduceren. Vergeet vooral bij de hondjes die al gedrag geleerd hebben om de visite zelf mee te trainen, in een latere video hierover meer.

De onzekere honden die het spannend vinden en vanuit dat perspectief naar mensen toe willen gaan om informatie te verzamelen. Heel veel is te trainen, maar voor onzekere honden wil je vooral dat de situatie veilig blijft. Veilig voor zowel hond, jouwzelf als de visite. Basis blijft even aanlijnen of plaats je hond achter een traphekje en kijk of je met de trainingsvideo’s een andere associatie kan geven met visite.

Op het moment dat je het niet veilig vindt of twijfelt of het goed blijft gaan, blijf dan niet alleen oefenen met deze online cursus, maar schakel een professional in. Er is niks vervelender als je straks geen bezoek meer binnen wilt laten, maar dit geldt ook voor op straat. Dus schroom niet en trek aan de bel! Dit kan bij Hondenschool LeerSamen, maar als je niet uit Noord-Holland komt kan dat ook bij collega’s in de rest van het land. Twijfel je of je een goede gedragstherapeut of hondentrainer hebt?

Stuur een berichtje naar samen@hondenschoolleersamen.com en ik kijk met alle liefde met je mee of er iemand bij jou in de regio zit die jou in jouw specifieke situatie kan helpen.